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SEC Releases “Bad Actor” Rule Guidance

December 11, 2013

On Dec. 4, 2013, the Division of Corporate Finance of the U.S. Securities

and Exchange Commission supplemented its Compliance and Disclosure

Interpretations (“C&DIs”)[1] to address some of the questions raised by

private fund managers (and others) regarding the recently promulgated

“bad actor” rules contained in new Rule 506(d).[2]

New Rule 506(d), which became effective on Sept. 23, 2013, disqualifies

issuers that have committed or experienced (or who have a relationship

with certain categories of persons who have committed or experienced)

one or more of an enumerated list of bad acts and actions from relying on

the exemption from registration under the Securities Act of 1933 provided

by Regulation D. However, the final text of the rule raised a number of

questions on how certain provisions of the bad actor rule would be

interpreted in the context of private funds.

While the December 4 C&DIs do not answer all of the questions that

private fund managers have about Rule 506(d), they resolve several

points of confusion, including the following:

▪ Resolving the “Affiliated Issuer” Question

Under Rule 506(d), an issuer is disqualified from relying on Regulation D

if an “affiliated issuer” is a bad actor. There was considerable confusion

and concern about whether the “affiliated issuer” concept captured

situations such as separate private funds with a common adviser,

private funds advised by another manager under a shared corporate

parent or a portfolio company in which a private fund holds an interest.

[3] Question 260.16 provides a resolution that private fund managers will

generally welcome, stating that under Rule 506(d), “affiliated issuer” is
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limited to an entity that is an affiliate (as defined in Rule 501(b) of

Regulation D) of the issuer that is issuing securities in the same offering.

Therefore, this C&DI, among other things, makes clear that portfolio

companies are not “affiliated issuers.” (Managers were also reminded

that “in the same offering” picks up the integration concept in Rule

502(a) of Regulation D and that they should, therefore, analyze that

point in appropriate situations.)

▪ The Division’s Interpretation of “Participation in an Offering” 

Covered persons under Rule 506(d) include officers of — among others

— compensated solicitors and private fund managers who are

“participating in the offering” of privately placed securities. One C&DI,

Question 260.19, seeks to resolve confusion over the applicability of

“participation in an offering” to non-soliciting officers of a placement

agent. The Division’s response confirms that it does not intend to

employ a narrow construction of the scope of “participation” in an

offering: it states that participation “is not limited to solicitation of

investors . . . [it includes] participation or involvement in due diligence

activities or the preparation of offering materials . . . providing

structuring or other advice to the issuer in connection with the offering,

and communicating with the issuer, prospective investors or other

offering participants about the offering.” It does, however, provide a list

of some activities that “would generally not be deemed to be

participating in the offering” (e.g., opening brokerage accounts, wiring

funds and bookkeeping activities).

▪ Limited Guidance on “Reasonable Care”

Rule 506(d) introduced a “reasonable care” standard into an issuer-

directed savings provision. In Question 260.23, the Division clarified that

the following actions, if reasonable under the surrounding

circumstances, would not necessarily constitute Rule 506(d)

violations:    (i) An inability to determine the existence of a disqualifying

event;     (ii) An inability to determine that a particular person was a

covered     person; and    (iii) An initial (but ultimately incorrect)

determination that a particular     person was not a covered person.

However, no express guidance was provided in this C&DI on appropriate

subsequent steps once the applicable error was discovered, although a

non-exclusive list of options was included (e.g., obtaining waivers of

disqualification, terminating the relationship with such a covered

person, providing Rule 506(e) disclosures or other remedial steps).
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▪ Obtaining Bringdowns and Updating Disclosures

Question 260.14 confirms that “if an offering is continuous, delayed or

long-lived, the issuer must update its [Rule 506(d)] factual inquiry

periodically through bring-down of representations, questionnaires and

certifications, negative consent letters, periodic re-checking of public

databases, and other steps, depending on the circumstances.” The

C&DI does not provide any further guidance or any safe harbor on

frequency or extent.

▪ Universal Placement Agent Disclosures

Question 260.26 makes it clear that the Division expects issuers to

send Rule 506(e) disclosures on placement agent prior bad acts to all

investors — not just to those introduced by the placement agent

making the bad act disclosure.

▪ The “Termination” Solution

Another C&DI confirms that timely termination of a disqualifying

solicitation arrangement or termination or modification of an

employment relationship can preserve an issuer’s prospective ability to

rely on Regulation D. With respect to the termination of a placement

agent, Question 260.15 also states that the terminated solicitor may

“not receive compensation for the future sales.” In a related C&DI,

Question 260.27, the Division makes clear that an issuer conducting a

continuous offering is not required to provide Rule 506(e) disclosures

with respect to compensated solicitors who are no longer involved with

the offering.

▪ No Foreign Bad Acts

Some of the “bad acts” listed in Rule 506(d) do not specifically identify

geographic restrictions (e.g., the disqualification for a person “subject to

any order, judgment or decree of any court of competent jurisdiction . . .

[that] restrains or enjoins such person from engaging or continuing to

engage in any conduct or practice in connection with the purchase or

sale of any security . . .”). Question 260.20 provides confirmation that a

Regulation D disqualification will not result from convictions, court

orders, injunctions in a foreign court or regulatory orders issued by

foreign regulatory authorities. (Note that this determination accords

with pre-existing language in the SEC’s releases.)

▪ Rule 105 Orders

Rule 105 is a non-scienter-based rule and Question 260.21 confirms that

a cease and desist order under Rule 105 will not trigger a Regulation D
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disqualification, even though Rule 105 is itself promulgated under a

scienter-based provision of law (i.e., Section 10(b) of the Securities

Exchange Act).

Authored by Brian T. Daly and Marc E. Elovitz.

If you have any questions concerning this Alert, please contact your

attorney at Schulte Roth & Zabel or one of the authors.

[1] The C&DIs, generally presented in a question-and-answer format,

comprise a publicly available source of Division guidance on certain

issues raised by the rules promulgated by the SEC under the Securities

Act of 1933. They are subject to revision from time to time and will often

also contain an indicator of the latest date of publication or revision.

[2] The relevant C&DIs are Questions 260.14 through 260.27 and can be

found on the SEC website. This Alert provides a short summary of some of

these C&DIs and, in addition, we have appended the full text of Questions

260.14 through 260.27 hereto.

[3] While this has been referred to as a “private equity issue,” it also was a

concern for hedge funds that take concentrated positions in public

companies, private equity funds and all managers with multiple product

offerings.

APPENDIX

December 4, 2013 Compliance and Disclosure Interpretations Regarding

Rule 506(d)

Source: Division of Corporate Finance of the U.S. Securities and

Exchange Commission

Question 260.14 When is an issuer required to determine whether bad

actor disqualification under Rule 506(d) applies?

Answer: Rule 506(d) disqualifies an offering of securities from reliance on

a Rule 506 exemption from Securities Act registration. Issuers must

therefore determine if they are subject to bad actor disqualification any

time they are offering or selling securities in reliance on Rule 506. An

issuer that is not offering securities, such as a fund that is winding down

and is closed to investment, need not determine whether Rule 506(d)

applies unless and until it commences a Rule 506 offering. An issuer may
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reasonably rely on a covered person’s agreement to provide notice of a

potential or actual bad actor triggering event pursuant to, for example,

contractual covenants, bylaw requirements, or an undertaking in a

questionnaire or certification. However, if an offering is continuous,

delayed or long-lived, the issuer must update its factual inquiry

periodically through bring-down of representations, questionnaires and

certifications, negative consent letters, periodic re-checking of public

databases, and other steps, depending on the circumstances.

Question 260.15 If a placement agent or one of its covered control

persons, such as an executive officer or managing member, becomes

subject to a disqualifying event while an offering is still ongoing, could the

issuer continue to rely on Rule 506 for that offering?

Answer: Yes, the issuer could rely on Rule 506 for future sales in that

offering if the engagement with the placement agent was terminated and

the placement agent did not receive compensation for the future sales.

Alternatively, if the triggering disqualifying event affected only the covered

control persons of the placement agent, the issuer could continue to rely

on Rule 506 for that offering if such persons were terminated or no longer

performed roles with respect to the placement agent that would cause

them to be covered persons for purposes of Rule 506(d).

Question 260.16 For purposes of Rule 506(d), does an “affiliated issuer”

mean every affiliate of the issuer that has issued securities?

Answer: No. Under Rule 506(d), an “affiliated issuer” of the issuer is an

affiliate (as defined in Rule 501(b) of Regulation D) of the issuer that is

issuing securities in the same offering, including offerings subject to

integration pursuant to Rule 502(a) of Regulation D. Securities Act Forms

C&DIs 130.01 and 130.02 provide examples of co-issuer or multiple issuer

offerings.

Question 260.17 Are compensated solicitors limited to brokers, as defined

in Exchange Act Section 3(a)(4), who are subject to registration pursuant

to Exchange Act Section 15(a)(1), and their associated persons?

Answer: No. All persons who have been or will be paid, directly or

indirectly, remuneration for solicitation of purchasers are covered by Rule

506(d), regardless of whether they are, or are required to be, registered

under Exchange Act Section 15(a)(1) or are associated persons of

registered broker-dealers. The disclosure required in Item 12 of Form D
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expressly contemplates that compensated solicitors may not appear in

FINRA’s Central Registration Depository (CRD) of brokers and brokerage

firms.

Question 260.18 Does the term “participating” include persons whose sole

involvement with a Rule 506 offering is as members of a compensated

solicitor’s deal or transaction committee that is responsible for approving

such compensated solicitor’s participation in the offering?

Answer: No.

Question 260.19 Are officers of a compensated solicitor deemed to be

“participating” in a Rule 506 offering only if they are involved with the

solicitation of investors for that offering?

Answer: No. Participation in an offering is not limited to solicitation of

investors. Examples of participation in an offering include participation or

involvement in due diligence activities or the preparation of offering

materials (including analyst reports used to solicit investors), providing

structuring or other advice to the issuer in connection with the offering,

and communicating with the issuer, prospective investors or other

offering participants about the offering. To constitute participation for

purposes of the rule, such activities must be more than transitory or

incidental. Administrative functions, such as opening brokerage

accounts, wiring funds, and bookkeeping activities, would generally not be

deemed to be participating in the offering.

Question 260.20 Is disqualification under Rule 506(d) triggered by actions

taken in jurisdictions other than the United States, such as convictions,

court orders, or injunctions in a foreign court, or regulatory orders issued

by foreign regulatory authorities?

Answer: No.

Question 260.21 Is disqualification under Rule 506(d)(1)(v) triggered by all

Commission orders to cease and desist from violations of Commission

rules promulgated under Exchange Act Section 10(b)?

Answer: No. Disqualification is triggered only by orders to cease and

desist from violations of scienter-based provisions of the federal

securities laws, including scienter-based rules. An order to cease and

desist from violations of a non-scienter based rule would not trigger

disqualification, even if the rule is promulgated under a scienter-based
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provision of law. For example, an order to cease and desist from violations

of Exchange Act Rule 105 would not trigger disqualification, even though

Rule 105 is promulgated under Exchange Act Section 10(b).

Question 260.22 If an order issued by a court or regulator provides, in

accordance with Rule 506(d)(2)(iii), that disqualification from Rule 506

should not arise as a result of the order, is it necessary to seek a waiver

from the Commission or to take any other action to confirm that bad actor

disqualification will not apply as a result of the order?

Answer: No. The provisions of Rule 506(d)(2)(iii) are self-executing.

Question 260.23 Does the reasonable care exception only cover

circumstances where the issuer has identified all covered persons but,

despite the exercise of reasonable care, was unable to discover the

existence of a disqualifying event? Or could it also apply where, despite

the exercise of reasonable care, the issuer (i) was unable to determine

that a particular person was a covered person (for example, an officer of a

financial intermediary that the issuer did not know was participating in the

offering, despite the exercise of reasonable care) or (ii) initially determined

that the person was not a covered person but subsequently determined

that the person should have been deemed a covered person?

Answer: The reasonable care exception applies whenever the issuer can

establish that it did not know and, despite the exercise of reasonable care,

could not have known that a disqualification existed under Rule 506(d)(1).

This may occur when, despite the exercise of reasonable care, the issuer

was unable to determine the existence of a disqualifying event, was

unable to determine that a particular person was a covered person, or

initially reasonably determined that the person was not a covered person

but subsequently learned that determination was incorrect. Issuers will

still need to consider what steps are appropriate upon discovery of Rule

506(d) disqualifying events and covered persons throughout the course

of an ongoing Rule 506 offering. An issuer may need to seek waivers of

disqualification, terminate the relationship with covered persons, provide

Rule 506(e) disclosure, or take such other remedial steps to address the

Rule 506(d) disqualification.

Question 260.24 Is there a procedure provided in Rule 506(e) for issuers

to seek a waiver of the obligation to disclose past events that would have

been disqualifying, except that they occurred before September 23, 2013

(the effective date of Rule 506(d))?
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Answer: No. The disclosure obligation is not subject to waiver.

Question 260.25 Does Rule 506(e) require disclosure of past events that

would no longer trigger disqualification under Rule 506(d), such as a

criminal conviction that occurred more than ten years before the offering

or an order or bar that is no longer in effect at the time of the offering?

Answer: No. Rule 506(e) requires only disclosure of events that would

have triggered disqualification at the time of the offering had Rule 506(d)

been applicable. Because events outside the applicable look-back period

and orders that do not have continuing effect would not trigger

disqualification, Rule 506(e) does not mandate disclosure of such matters

in order for the issuer to be able to rely on Rule 506.

Question 260.26 In an offering in which the issuer uses multiple

placement agents or other compensated solicitors, is the issuer required

to provide investors with disclosure under Rule 506(e) only with respect to

the particular compensated solicitor or placement agent that solicited

those investors and its covered control persons (i.e., general partners,

managing members, directors, executive officers, and other officers

participating in the offering)?

Answer: No. Issuers are required to provide all investors with the Rule

506(e) disclosure for all compensated solicitors who are involved with the

offering at the time of sale and their covered control persons.

Question 260.27 In a continuous offering, is the issuer required to provide

disclosure under Rule 506(e) for all solicitors that were ever involved

during the course of the offering?

Answer: No. A reasonable time prior to the sale of securities in reliance on

Rule 506, the issuer must provide the required disclosure with respect to

all compensated solicitors that are involved at the time of sale. Disclosure

with respect to compensated solicitors who are no longer involved with

the offering need not be provided under Rule 506(e) in order for the issuer

to be able to rely on Rule 506.

This information has been prepared by Schulte Roth & Zabel LLP (“SRZ”)

for general informational purposes only. It does not constitute legal

advice, and is presented without any representation or warranty as to its

accuracy, completeness or timeliness. Transmission or receipt of this

information does not create an attorney-client relationship with SRZ.
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Electronic mail or other communications with SRZ cannot be guaranteed

to be confidential and will not (without SRZ agreement) create an

attorney-client relationship with SRZ. Parties seeking advice should

consult with legal counsel familiar with their particular circumstances.

The contents of these materials may constitute attorney advertising

under the regulations of various jurisdictions.
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